Endelig Mandag vs BlåMandag

av | 4. feb, 2019 | Blogg

Endelig Mandag vs BlåMandag

Det er Endelig Mandag.

Ut vinduet daler snøen ned, og ser omtrent ut som en liten snøstorm. Det er guffent, kaldt og egentlig bare teppe, peis og en varm kopp kaffe som frister. Nettopp her er motivasjonen viktig å ta tak i. Jeg har fundert rundt dette i noen dager, eller kanskje uker nå. I mitt arbeid med high performance, motivasjon, coaching og terapi parallelt med markedsføring og drift av et eget mediebyrå, er evnen til å være aktiv og motivert en stor del av hverdagen.

Det er BlåMandag?

Det er endelig mandag, og duket for nye muligheter til å kjøre på med jobb og de mange andre oppgavene som måtte være kommet opp på kalenderen – men ikke akkurat i dag. Akkurat i dag er det endelig mandag, men sønnen min måtte vekke meg på senga for å få hjelp til å rekke skolen. Da kommer den ikke helt gode følelsen av å ikke være den som normalt står opp først, varmen under dyna frister mer enn å stå opp. Det ordnet seg helt fint, og det ble både skole og jobb i dag også, men morgenkaffen ble tatt under dyna. Det ble ikke jobb klokka syv som vanlig, men heller en anledning til å ta det mer med ro.

Bevissthet

I situasjoner som dette er det svært viktig å vite; det er helt lov, og helt greit å gjøre. Det å stå opp tidlig, reise på jobb og virkelig stå på kan både føles godt og være kjempe givende, men for noen er det ikke alltid sånn. Vi kan mixe, trikse og ha strenge regimer for oss selv, men dette kan for en del mennesker føre til stress, psykiske plager, dyp angst og følelsen av å møte veggen. Det å være sliten en mandag- eller tirsdags morgen er ikke nødvendigvis en sykdom, men følelsen av bare det å være sliten kan likevel være den samme som en.

Her gjelder det å bringe inn aksept, akseptanse.

For med evnen til å akseptere at ikke alle dager kan være helt din dag, å kunne forsone seg med at det nå er vinter, mye snø, kaldt og har vært mørketid en stund, er svært viktig, og ikke minst nyttig. For meg har det nå vært et par svært stressende måneder i november og desember, der jeg ved siden av å drive mitt eget firma har hjulpet kona mi med driften av Stavern Blomstermakeri. Vi har begge jobbet dobbelt, og dette har en pris. Den betales nå januar. Det kommer en nedtur der man føler seg sliten og det blir en tøff måned som kan vare en stund, men dette er også helt greit. Følelsen av å være sliten og ikke ha lyst til alt er helt innafor.

I dag tok jeg derfor valget om å ta det med ro. Ved å ha en strukturert kalender visste jeg at det ikke var noen møter denne dagen, og at programmet bestod av mail, forberedende arbeid etter helga og andre småting, mens morgendagen vil bringe et morgenmøte klokken 09.00 og at det er gjelder å være klar tidlig, tok jeg et bevisst valg om å ta det helt med ro nettopp denne morgenen. For i mitt tilfelle var det både mulig og nødvendig.

Planlegging

Da jeg kom på jobb i dag og kikket på skjermen, fant jeg ikke denne motivasjonen for jobb med det første. Ventingen på denne driven i arbeidet kommer, og arbeidet er gøy å holde på med, det vet jeg. Som gründer og eier av et lite firma har jeg mulighet noen perioder mulighet til å jobbe på ettermiddagen, dersom denne driven ikke kommer innenfor de helt typiske jobbtidene. Kona mi har i måneder som januar, februar og mars mulighet til å ta kveldsoppgavene med barna, mens det er motsatt i måneder som oktober, november og desember, der jeg ofte tar mer kveldsoppgaver hjemme og hun kan jobbe sent. Uansett hvilken situasjon du er i, er kommunikasjon et viktig middel. Enten det er en partner, arbeidsgiver eller kollega, bør man ta på seg oppgaven og snakke om motivasjon og tid. For det skal ordne seg og stress er aldri et alternativ.

Just Do It, aktivitet skaper motivasjon.

De siste ukene har vært noe sløvere. I de tidligere månedene har jeg kunnet være en morgenfugl og være på jobben syv, halv åtte, men i dag ble det med en deilig morgenkaffe under dyna, jobb fra klokken halv ti. Ettersom denne motivasjons følelsen og driven til arbeidet ikke kicket inn med det aller første, så så jeg det som en perfekt mulighet til å spille inn denne podcasten jeg har hatt tanker om lenge. Så i tro Endelig Mandag ånd, Just Do It, så satte jeg igang med å spille inn en ny podcast episode til Markedspodden. Motivasjon handler ikke bare om oppturene og hvor flink en er i alt man gjør og måling av hva som blir levert, men også det som ligger bak. Det finnes en mørk side, dager man ikke klarer alt, sliter, stresser og setter seg fast; men det trenger ikke alltid være så vanskelig. Selv om det selvfølgelig er det noen ganger.

Vær bevisst din rytme.

Finn en strategi, aksepter at energinivået varierer. Akkurat nå, og i dag, er jeg litt sløvere; men sånn er det bare. Kanskje pusser man opp et hus, det tar på forholdet, minsker tiden en får brukt med barna og det resulterer i en tøff og vanskelig tid. Snakk om det med noen. Kona, kollega, eller kanskje rett og slett deg selv. Ta vare på barna , puss opp huset eller ta tak i forholdet. Aksepten minsker stresset, som i seg selv kan gjøre mer skade enn det opprinnelige problemet.

Jeg kunne valgt å bli stressa, rase ned på jobb, slenge i meg kaffen og få dårlig samvittighet over både det jeg gjør og ikke får gjort, men jeg velger å ikke gjøre det på denne måten. Min energi rytme er ikke slik i disse dager. Finn din egen rytme nå midtvinters. Om du ikke har mest kreativ energi fra 7 – 11, gjør noe annet da og ta kanskje igjen på kvelden dersom du har mulighet. Sesongene er ulike, det samme er periodene i livene våre, og slik er det også med vårt energinivå.

Min kone er for eksempel mest aktiv på jobb, deretter sliten etter en dag i butikken, men kvikner til igjen rundt åtte tiden etter å ha fått slappet av litt. Mitt lys slokner derimot rundt åtte, og vi blir dermed nødt til å ha forståelse for hverandres ulikheter. Gjennom kommunikasjon og prat, er dette ikke blitt noe problem. Er ditt beste modus fra rundt klokka tolv, ikke sett et viktig møte til ni, men heller på den tida du yter best, dersom dette er mulig.

Det er endelig mandag.

Jeg sitter på kontoret mitt, lager podcast og har det helt konge. Energinivået har økt i løpet av denne “samtalen”, og lysten til det arbeidsdagen videre måtte bringe er betydelig bedre. Just do it. Bare gjør det. Det er mørketid, snøstorm og guffent, men gjør et bevisst valg om aksept. Bare fordi denne tiden er tyngre, må det ikke bestandig være slik. Få mest mulig ut av dagen. Finn din motivasjon, det er fortjent. Gjør et bevisst valg, og tør å akseptere. Det er bedre for dem rundt deg, og ikke minst deg selv.

I hvilken kanal liker du best å konsumere ditt innhold? Lyd, film eller tekst?

Denne bloggen er også spilt inn som en Podcast. Markedspodden finner du blant annet på spotify, itunes podcast, i tillegg til markedspodden.no og tranemedia.no/podcast. Du kan lytte til ukens Podkast her.

Jeg ønsker deg en fortsatt god Endelig Mandag.

Endelig Mandag vs BlåMandag med

Stefan Lundberg i Trane Media

Stefan Lundberg
Daglig leder i Trane Media

Fyll ut feltene under
så tar vi kontakt

Mer fra bloggen

Lykke Blomster i en influencers verden.

Lykke Blomster i en influencers verden.

Lykke Blomster er populært blandt influencers idag. Vi ser på bilder av influencers vakre hus, vakre hager, fantastiske åpne områder der blomster har et veldig viktig sted. Disse blomstene kalles ofte for Lykkeblomster.  Spesielt i den feminine verden er det...

Markedspodden om søppel

Markedspodden om søppel

    Det henger sammen Jeg har nettopp kommet hjem fra en ferietur til Thailand. Full av energi møter jeg nå dagene som skal hel-omvendes. Jeg har egentlig tenkt nå den siste tiden å holde på med denne serien som skal handle om privatøkonomi og helomvending,...

Resultat fra Markedspodden og 2018

Resultat fra Markedspodden og 2018

    GODT NYTT ÅR OG LITT TILBAKEBLIKK OG RESULTAT FRA MARKEDSPODDEN OG 2018.  Godt Nytt År. Nytt år og nye muligheter er det mange som sier. Noen ganger kan det være deilig å ha en grunn til å få starte på nytt og ta nye krefter. Men jeg er ikke helt...

Vi bruker informasjonskapsler (cookies).
Ved at du fortsetter å bruke tranemedia.no, forutsetter vi at du samtykker til dette.

Trane Media AS © 2018
Org.nr. 919 494 050 MVA

Vi bruker informasjonskapsler (cookies).
Ved at du fortsetter å bruke tranemedia.no, forutsetter vi at du samtykker til dette.

Share This