Det begynte med en strek

av | 15. nov, 2018 | Podcast

Åke Berg er kunstmaler. Han har fulgt den indre stemmen, søkt mot det som berører, og ikke minst: han har våget. Skal man lykkes handler det ikke bare om inspirasjon og talent, det handler også om tålmodighet, standhaftighet og en jobb som må gjøres.

Det er torsdag. Trane Medias tre utsendte parkerer foran det vi tror er Åke Bergs atelier, men som viser seg å være noe annet. En bod, kanskje? Men så ser vi lys i noen vinduer, og vi ser malerier. Duvende linjer, deilige farger – og kunstneren selv, en positiv og imøtekommende mann i sin beste alder.

Mennesker er fascinerende, og dette har – i hvert fall for meg – vært noe av det aller mest inspirerende med Markedspodden.

Å høre historiene.
Å følge veien hver enkelt har gått.

Iveren etter å uttrykke seg visuelt har Åke Berg hatt siden han var en knyttneve stor. Han begynte med en penn og et stykke papir, tegnet Donald og Langbein, og hermet etter kjente verker fra van Gogh. Nå er han kunstmaler – sågar en riktig dyktig sådan – men den virkelige erkjennelsen kom først i voksen alder. Som 37 åring startet han på Kunsstudiet, og det ble noen år med trangere kår, men med målbevissthet og ukuelig vilje, og uvurderlig støtte fra kone og barn.

Velger man den kreative veien, gjelder det å mestre flere roller. Åke sier selv at det er stor forskjell på han som står i atelieret og maler, han som ringer rundt til galleriet for å få innpass og mannen som smilende tar i mot skuelystne på en utstilling. En ting er å ha et talent, utvikle dette og bli skikkelig god, men skal det bli en levevei, må man ut å banke dører. Og man må se muligheter og gripe dem. For hvem skulle tro at en utstilling i et grendehus – et par kilometer inn en stikkvei, på veien ned mot Ula – skulle bli en suksess? Folk lo, men Åke våget. Neste sommer feirer Torsøyutstillingen 35 år, og folk strømmer til fra både fjern og nær for å se kunstverkene som vises frem.

Selv sier kunstneren at det er bedre å være tro mot den man er og det man virkelig ønsker å gjøre, enn å ende opp med å bli en gretten gammel gubbe. Dette har han lykkes særdeles godt med, tenker jeg.

Og på spørsmål om han har et godt råd til Markedspoddens lyttere, oppfordrer han til å søke det som berører. Finn det som får deg til å stoppe, til å tenke, til å føle. Bruk det. Og skap noe som berører andre.

(Illustrasjonsbilde: Maleri av Åke Berg)

Sjekk ut podkasten her, eller lytt til den på Spotify eller Itunes

Stefan Lundberg
Daglig leder i Trane Media

Fyll ut feltene under
så tar vi kontakt

Mer fra bloggen

Lykke Blomster i en influencers verden.

Lykke Blomster i en influencers verden.

Lykke Blomster er populært blandt influencers idag. Vi ser på bilder av influencers vakre hus, vakre hager, fantastiske åpne områder der blomster har et veldig viktig sted. Disse blomstene kalles ofte for Lykkeblomster.  Spesielt i den feminine verden er det...

Markedspodden om søppel

Markedspodden om søppel

    Det henger sammen Jeg har nettopp kommet hjem fra en ferietur til Thailand. Full av energi møter jeg nå dagene som skal hel-omvendes. Jeg har egentlig tenkt nå den siste tiden å holde på med denne serien som skal handle om privatøkonomi og helomvending,...

Endelig Mandag vs BlåMandag

Endelig Mandag vs BlåMandag

    Endelig Mandag vs BlåMandag  Det er Endelig Mandag. Ut vinduet daler snøen ned, og ser omtrent ut som en liten snøstorm. Det er guffent, kaldt og egentlig bare teppe, peis og en varm kopp kaffe som frister. Nettopp her er motivasjonen viktig å ta...

Vi bruker informasjonskapsler (cookies).
Ved at du fortsetter å bruke tranemedia.no, forutsetter vi at du samtykker til dette.

Trane Media AS © 2018
Org.nr. 919 494 050 MVA

Vi bruker informasjonskapsler (cookies).
Ved at du fortsetter å bruke tranemedia.no, forutsetter vi at du samtykker til dette.

Share This